Till toppen

Världens mest naiva nation?

Vad krävs för att vi svenskar och våra företag ska vakna upp och inse att vi måste bli bättre på att skydda oss? När kommer önsketänkande och naivitet bytas ut mot eftertänksamhet och vaksamhet? Varför tror vissa företag än idag att det går att motivera en bristande informationssäkerhet med att man ändå ”flyger under radarn”? Ja, jag är kanske en fyrkantig säkerhetsmänniska som ser risker i allt, men någonstans har både jag och mina likar en poäng. Jag älskar att vi i Sverige utgår från att alla är välvilligt inställda och att alla följer lagar och reglerdet är själva essensen av vad det är som gör oss till den fantastiskt öppna och toleranta nation vi är. Men tyvärr är det ju inte så verkligheten ser ut idag, för i dagens digitala samhälle har möjligheterna att göra skada mångdubblats samtidigt som den allmänna kunskapen om hur vi ska hantera det hotet är skrämmande låg. De flesta lär sig hur man ska hantera en brand redan på förskolan, men få vet idag hur vi ska skydda oss från att någon tar över vår identitet.  

 

Det är lätt att avfärda allt som domedagsprofetior och skrämseltekniker, men tittar man på statistiken på lagbrott som begås digitalt idag, som olaga intrång, så är det nog mer konstaterad fakta än skrämsel.  

 

Hur många bolags VD:ar kan idag med handen på hjärtat svära på att de har fullständig kontroll på bolagets känsliga information? Min gissning ligger på ca: 50% (och då är jag snäll)Hur förvaras egentligen personalakterna? Vem har egentligen tillgång till de kritiska avtalen? Hur många ser egentligen ett årsbokslut innan det blir officiellt? Hur illa är det egentligen om en HR chef blir av med sin dator eller mobil? Hur mycket information kan en obehörig komma åt om de lyckas ta sig in på en ekonomiavdelning under lunchtid klädd som städare eller snickare? Det här är bara ett fåtal obekväma frågor bland många som måste ställas.  

 

Jag vågar hävda att vi generellt har skrämmande dålig kontroll på hur information flödar i våra bolag och vem som har tillgång till vad. Vi letar alla efter det där perfekta verktyget eller systemet som bara fixar allt. Ni vet, den där produkten man kan köpa på stan som håller koll på all data, testar säkerhetsrisker, hittar kryphålen, varnar när något är tokigt och dessutom rättar till felen helt av sig självtTyvärr är den produkten är lite som en enhörning, vi vill väldigt gärna att den ska finnas och många hävdar att de sett en men vi vet alla längst inne att den faktiskt inte finns.  

 

Hur kan man då ta de första stegen för att lösa problemet? Det handlar om att öka medvetenheten, det handlar om att ha fungerade processer på plats och framförallt någon som äger ansvaret.   

 

Det som kan upplevas som jobbigt är att det kostar pengar och resurser att få kontroll och lära sig konsten att jobba säkert. Väg istället den kostnaden mot kostnaden som riskeras vid en oåterkallelig varumärkesskada, den extremt dåliga publicitet det ger när det visar sig i media att man läcker som ett såll. Sett i relation till de långsiktiga kostnaderna så är investeringskostnaderna nästan försumbara. 

 

I slutet på mars kommer vi att ha ett kostnadsfritt frukostseminarium om där vi bjuder 10 enkla knep (relativt billiga) för att få bättre kontroll på sin informationssäkerhet. Håll ögonen öppna för en inbjudan! Förutom kunskap, får ni med er en färdig checklista som ni kan ta med er tillbaka. 

Det är inte en enhörning, men det är väldigt nära! 

Vill du veta mer?

Kontakta Regina, på +(46) 70 990 77 40, och boka gärna in en träff!