Till toppen

Har ni en fungerande och bra informations- och IT-säkerhet på ert bolag?

 

Troligen inte men det kan du ju inte säga högt….

Få personer skulle våga svara nej på den frågan. Ingen vill ju blotta strupen och visa på att man inte har kontroll. Det vore förödande ur ett varumärkesperspektiv. Vem vill bli kund hos någon som inte har adekvat säkerhet och som inte har ordningen på sin informationshantering? Troligen ingen. 

Många bolag har idag en bristfällig nivå på sin säkerhet, man vet inte riktigt vad man har för data och hur man ska/bör/får hantera den eller lagra den. Få jobbar idag med kontinuerliga kontroller och man utbildar inte sina medarbetare i informationssäkerhet. Många bolagsledningar stoppar huvudet i sanden för att utmaningen känns övermäktigt men också för att det helt krasst är svårt och ruskigt tråkigt. Det är ett helt eget kompetensområde som inte många bolag idag besitter. I många fall är det också en kostnad som man inte riktigt är villig att ta. Det är ju en tråkig kostnad, för helt ärligt så är det ju så mycket roligare att lägga pengarna på utveckling och nyskapande. Mitt tips är fortsätta utveckla och satsa på nyskapande för det driver affär men addera in en säkerhetskompetens i era nya initiativ så hanterar ni ”det tråkiga” redan i början. 

De inrapporterade incidenter ökar, vilket jag ser som ett bra tecken för det tyder på att vi har bättre processer för att identifiera incidenter och rapportera dem. Ett bolag som inte har några säkerhetsincidenter ljuger eller så har de otroligt dålig självinsikt! Vi ser också en ökning av utdömda bötesbelopp för bristfällig informationssäkerhet i Europa och Datainspektionen i Sverige har flera pågående utredningar så kraven på säkerhet ökar. 

Jag är helt övertygad om att väldigt många bolag skulle må bra av att våga be om hjälp men då krävs det ju att man blottar sina svagheter och det vill vi inte. Så hur kommer man runt det? 

Ni kontaktar mig (i all hemlighet) via helt säkra kanaler som mail och LinkedIN, så kommer jag till er och bjuder på en timmes inspirerande säkerhetsföreläsning! 😊 Baserat på det kanske ni har lättare att se era brister och att se en väg framåt för att rätta till dessa. 

 

 

Regina Rasmanis

regina.rasmanis@corechange.se

070-99 07 740